علت بیماری شقاق در زنان؛ علائم و راه‌های درمان

بیماری شقاق در زنان

ابتلا به شقاق در زنان کمی شایع‌تر از مردان است، البته احتمال ابتلا به این بیماری در هر سن و جنسیتی وجود دارد. با این حال گروهی از افراد مثل نوزادان، افراد مسن و زنان، به خصوص زنان باردار بیشتر در معرض این بیماری و آسیب‌های مربوط به آن قرار می‌گیرند. در ادامه به بررسی اینکه بیماری شقاق چیست و چه راه‌هایی برای درمان آن وجود دارد، می‌پردازیم:

بیماری شقاق در زنان چیست؟

بیماری شقاق در زنان هم مشابه مردان یک ترک یا شکاف عمیق (زخم باز) است که در دیواره خروجی مقعد (آخرین بخش دستگاه گوارش) و درست بر روی بافت مقعد ایجاد می‌شود. علت این بیماری تحت فشار قرار گرفتن و ایجاد کشش در عضله مقعدی هنگام یبوست، رابطه مقعدی، زایمان و غیره است.
این بیماری در ابتدای شروع علائم در حالت حاد قرار داشته و عمق زخم آن به پوست می‌رسد. با گذشت زمان و استفاده از روش‌های درمان شقاق در خانه و بی توجهی به درمان بیماری، عمق زخم به حدی زیاد شده که می‌تواند عضله اسفنکتر را نیز شکاف دهد. در این صورت علائم بیماری تشدید شده و درمان آن نیز پیچیده‌تر خواهد شد.
تصورات و باورهای غلطی راجع به این بیماری وجود دارد، که موجب شده بعضی از بیماران حتی با وجود درد شدید هم برای درمان به پزشک مراجعه نکنند.

توصیه می‌کنیم، هرچه سریع‌تر و قبل از تشدید بیماری، برای درمان شقاق اقدام کنید.

علت شقاق در زنان

علت دقیق ایجاد این بیماری مشخص نیست. چرا که در اغلب موارد شقاق حاصل مجموعه ای از علائم است که در نتیجه آن‌ها این بیماری ایجاد شده است. بیماری شقاق در زنان معمولا شایع تر است و علت این امر هم شرایطی است که زنان در طول زندگی آن را تجربه می کنند. علت شقاق در زنان با یکی از موارد زیر مرتبط است:

یبوست

مهمترین علت شقاق در زنان یبوست است. این بیماری موجب میشود، فرد در تخلیه روده دچار مشکل گردد. در واقع ممکن است تعداد مرتبه های دفع مدفوع به زیر سه بار در هفته برسد و یا مدفوع به سختی از دریچه مقعدی عبور کند. این شرایط موجب میشود بیمار برای دفع فشار زیادی را به مقعد وارد کند و همین امر باعث ایجاد ترک یا شکاف در مقعد میشود.

بارداری یا زایمان

بارداری شرایط ویژه‌ای است که وضعیت سلامت بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بارداری موجب می‌شود وزن مادر زیاد شود و این مورد فشار بسیار زیادی را به مقعد وارد می‌کند. از طرفی بارداری تحرک مادر را کاهش داده و با ترشح مقدار زیادی هورمون‌های مختلف موجب می‌شود، یبوست تشدید شود.
زایمان طبیعی و سخت نیز می‌تواند باعث کشش عضله مقعدی شود که این شرایط احتمال ایجاد شقاق در زنان را افزایش میدهد.

مرتبط: شقاق در بارداری

رابطه جنسی مقعدی

در این نوع رابطه جنسی، از مقعد به عنوان عضو جنسی زنانه استفاده می‌شود. وارد شدن هر شیء خارجی مثل آلت مردانه به داخل مقعد میتواند، باعث کشش بیش از حد عضله این بخش و در نهایت زخم شدن آن گردد.

رژیم غذایی کم فیبر

تغییر رژیم غذایی و تمایل افراد به غذاهای آماده و فست فود موجب شده، بدن با کمبود فیبر مواجه شود. فیبر نوع ماده ای غذایی است که بدن انسان آنزیم مورد نیاز برای هضم و جذب آن را تولید نمی‌کند. بنابراین فیبر در روده تجمع کرده و حجم مدفوع را افزایش می‌دهد. به این ترتیب غذاهایی که فاقد فیبر کافی هستند، باعث یبوست شده و خطر ایجاد شقاق را افزایش میدهند.

کم تحرکی

کم تحرکی باعث کاهش فعالیت عضله های روده می‌گردد. در نتیجه احتمال اینکه فرد به یبوست دچار شود، بیشتر است. بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری و نیز درمان آن توصیه می‌شود حداقل 30 دقیقه در روز را به پیاده روی و ورزش‌های سبک اختصاص دهید.

علائم

معمولاً زنانی که مبتلا به فیشر مقعدی هستند، هنگام دفع مدفوع، خونریزی اندک به رنگ روشن و درد غیر قابل تحملی را احساس می‌کنند. مهم‌ترین نشانه‌های این بیماری عبارتند از :

درمان بیماری شقاق در زنان

برای درمان بیماری شقاق در زنان، ابتدا توصیه می‌شود فرد بیمار سبک زندگی خویش را تغییر دهد. ولی با این حال این تغییرات را نمی‌توان به عنوان درمان قطعی بیماری معرفی کرد. زیرا این روش ها تاثیری در برطرف کردن علت اصلی عارضه ندارند. برای اینکه بیماری برطرف شود، باید اسپاسم (فشار) داخل عضله کاسته شود. بنابراین بهترین کار ایجاد برش یا حذف بخشی از عضله اطراف این ناحیه برای کاهش فشار است. در ادامه به معرفی مهم ترین روش هایی که برای درمان این بیماری وجود دارد، می‌پردازیم:
درمان شقاق با لیزر : بهترین روش قطعی و سرپایی است که در کمتر از نیم ساعت بیماری را برطرف می کند. در این روش با استفاده از لیزر بخشی از عضله اسفنکتر(عضله مقعد) بدون درد یا خونریزی حذف میشود و به این ترتیب بیمار برای همیشه از این بیماری رها خواهد شد. بعد از انجام لیزر نیز می‌توانید به زندگی روزمره خود ادامه دهید و نیازی به طی کردن دوران نقاهت نیست.
جراحی : عمل جراحی فیشر در بیمارستان و تحت بیهوشی انجام می‌شود. در این روش با استفاده از تیغ جراحی قسمتی از عضله بریده می‌شود تا از فشار داخل آن و نیز اسپاسمی که اتفاق افتاده کاسته شود. جراحی نیازمند صرف زمان و هزینه بیشتر است و مسلما وقتی قسمتی از عضله بریده شود، بدون درد و خونریزی نخواهد بود.
درمان خانگی : در این روش به بیمار توصیه میشود، فیبر مصرفی را خود را افزایش دهد. نوشیدن آب (8 لیوان) و ورزش روزانه (30 دقیقه) نیز از دیگر وظایف بیمار خواهد بود.

پیشگیری

  • فیبر مصرفی خود را از طریق مصرف میوه ها، سبزیجات و غلات افزایش دهید.
  • حداقل 8 لیوان آب در روز بنوشید.
  • بهداشت مقعد را رعایت کنید.
  • مقعد را با شوینده های غیر معطر شسته و به دستمال نرم خشک کنید.
  • از زور زدن در توالت پرهیز کنید.
  • به محض احساس نیاز به توالت بروید. ( تاخیر در دفع می‌تواند یبوست را تشدید کند)
نام خود را وارد کنید
پر کردن این قیمت اجباری نیست
شماره موبایل خود را وارد کنید
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments