جوشهای واژن و سایر برجستگیها اغلب میتوانند در قسمت بیرونی ناحیه تناسلی زنان و مردان ظاهر شوند. جوشهای تناسلی میتوانند در اثر موهای رشد کرده، فولیکولهای موی عفونی (فولیکولیت)، کیستها، برخی از عفونتها و بیماریهای مقاربتی و سایر شرایط سلامتی ایجاد شوند.
برخی از برآمدگیهای واژن را میتوان با درمانهای خانگی و اقدامات بهداشتی خوب درمان کرد، در حالی که برخی دیگر ممکن است به درمان پزشکی نیاز داشته باشند. در این مقاله علل مختلف برآمدگیهای واژن، از جمله جوشهای واژن و نحوه تشخیص، درمان و پیشگیری از آنها را مورد بحث قرار میدهیم:
جوش تناسلی سر سفید در زنان و مردان (آکنه)
جوش تناسلی سر سفید (آکنه) زمانی ایجاد میشود که منافذ پوست مسدود شده است و این میتواند ناشی از تغییرات هورمونی باشد. همچنین می تواند توسط عوامل خارجی ایجاد شود. جوشهای تناسلی زمانی ایجاد میشوند که کثیفی، عرق یا باکتریها در داخل منافذ جمع شده و باعث التهاب میشوند.
بهداشت ضعیف (حتی عوض نکردن لباسهای عرق کرده بعد از تمرین) میتواند خطر ایجاد جوش تناسلی را افزایش دهد.
جوشهای تناسلی مانند جوشهای نواحی دیگر بدن هستند. آنها برآمدگی های کوچک و قرمز رنگ هستند که اغلب یک نقطه سفید در نوک آنها وجود دارد. برخی از جوشهای تناسلی ممکن است پر از چرک یا متورم و دردناک باشند.
علل ایجاد جوش در ناحیه تناسلی
چندین بیماری دیگر باعث ایجاد برجستگی یا جوش در نزدیکی اندام تناسلی میشود که ممکن است به راحتی با جوش تناسلی اشتباه گرفته شود. آنها میتوانند نشانگر وضعیت دیگری باشند که به مراقبت پزشکی نیاز دارد.
برجستگیهای تناسلی همیشه دردناک نیستند، اما این بدان معنا نیست که نباید آنها را جدی گرفت. در برخی موارد، برآمدگیهای جوش مانند ناشی از عفونتها و بیماریهای مقاربتی هستند که در صورت عدم درمان میتوانند به افراد دیگر سرایت کنند. یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی که به راحتی و با اولین تماس جنسی منتقل میشود، زگیل تناسلی است.
بنابراین باید حتما با پزشک صحبت کنید تا ببینید برجستگیهای جدیدی که دارید جوش است یا نوع دیگری از عفونت در ناحیه تناسلی است. میتوانید برای این منظور به دکتر زگیل تناسلی مراجعه کنید.
فولیکولیت یا موهای زیر پوستی
اصلاح، اپیلاسیون و کندن موهای ناحیه تناسلی یکی از دلایل رایج جوشهای واژن است. بر اساس گزارشی32.7٪ از زنانی که موهای ناحیه تناسلی خود را اصلاح میکنند، گاهی دچار برگشت مو و جوش تناسلی میشوند.
زمانی که فولیکول مو به زیر پوست برمیگردد، مو در جهت مخالف رشد میکند. این منجر به “واکنش بدن” میشود که با التهاب، خارش پاپولها و تیره شدن پوست مشخص میشود. جدا از نحوه اصلاح موهای زائد، برخی عوامل ژنتیکی ممکن است شما را مستعدتر کند. افرادی که موهای ضخیم دارند بیشتر مستعد ایجاد موهای زیر پوستی و جوش تناسلی هستند. در چنین شرایطی اولین کاری که باید انجام دهید این است که اصلاح را متوقف کنید. معمولاً این کار ظرف چند روز باعث رفع التهاب میشود.
اگر اینطور نیست، ممکن است لازم باشد به متخصص زنان یا متخصص پوست مراجعه کنید. آنها ممکن است یک آنتی بیوتیک موضعی یا خوراکی را برای تسکین التهاب و جلوگیری از عفونت توصیه کنند.
زگیل ناحیه تناسلی
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) شایع ترین عفونت مقاربتی (STI) است که سالانه دهها میلیون نفر را مبتلا میکند. حداقل 100 نوع مختلف اچ پی وی وجود دارد. اکثر آنها نسبتاً بی ضرر شناخته میشوند. برخی دیگر میتوانند مشکلات سلامتی جدیتری مانند سرطان دهانه رحم یا زگیل تناسلی ایجاد کنند.
نشان داده شده است که واکسن زگیل تناسلی یا گارداسیل، 88 درصد در محافظت در برابر 9 سویه HPV عامل سرطان موثر است. سویههای 6 و 11 HPV خطر بالایی برای سرطان دهانه رحم ندارند. با این حال، آنها مسئول 85 تا 95 درصد زگیلهای تناسلی مرتبط با اچ پی وی هستند. واکسن HPV در محافظت در برابر هر دوی این سویهها بسیار موثر است.
زگیل تناسلی در هر فردی میتواند از نظر ظاهری بسیار متفاوت باشد. آنها میتوانند برجسته یا مسطح، صاف یا مانند گل کلم و به رنگ گوشتی یا روشنتر، بنفش تیره یا قهوهای باشند.
مرتبط: علائم زگیل تناسلی زنان – علائم زگیل تناسلی مردان
گزینههای درمان زگیل تناسلی عبارتند از:
- دارو و پماد زگیل تناسلی: برخی داروهای موضعی مانند اسید سالیسیلیک یا پماد آلدارا میتوانند به درمان زگیل تناسلی کمک کنند.
- کرایوتراپی: روشی که از سرمای شدید برای از بین بردن زگیل استفاده میکند.
- جراحی: برداشتن زگیل با جراحی با برش مماسی با قیچی، برش مماسی شیو، کورتاژ، لیزر یا الکتروسرجری
- لیزر زگیل تناسلی: در روش لیزر با تاباندن اشعه لیزر به زائده زگیل بافت آن را از بین میبرند.
کیستهای ولوار
کیستها ساختارهای پاکتی مانند پر از مایع هستند که تقریباً در هر نقطه از بدن میتوانند رشد کنند. اکثر کیستها دلیلی برای نگرانی نیستند، اما گاهی اوقات میتوانند سرطانی یا پیش سرطانی باشند. ایده خوبی است که همیشه آنها را توسط یک پزشک متخصص بررسی کنید.
کیستهای غده بارتولن، تودههای غیر سرطانی هستند که در دو طرف لابیا ایجاد میشوند. تخمین زده میشود که 2٪ از زنان حداقل یک بار در طول زندگی خود به آن مبتلا میشوند. آنها بیشتر در بین زنان 20 تا 30 ساله شایع هستند.
از آنجایی که کیستها بسیار آهسته رشد میکنند و اغلب بدون درد هستند، ممکن است تا چندین سال متوجه ابتلا به کیست بارتولن نشوید. برخی از زنان ناراحتی خفیف یا مشکل در ادرار کردن را تجربه میکنند.
بسته به میزان پیشرفت کیست، طیف وسیعی از گزینه های درمانی در دسترس هستند. پزشک شما ممکن است آنتی بیوتیک برای کیستهای کوچکتر تجویز کند. کیستهای بزرگتر ممکن است نیاز به تخلیه جراحی داشته باشند. گاهی اوقات ممکن است برای جلوگیری از رشد مجدد کیست به برداشتن کامل غده با جراحی نیاز باشد.
سایر کیستهای غیر سرطانی رایج که میتوانند روی فرج ایجاد شوند عبارتند از:
- میلیا : کیستهای کوچک و بی ضرری که شبیه جوشهای سرسفید هستند و به خودی خود بهبود مییابند
- کیست اپیدرموئید : کیستهای سخت، بدون درد و با رشد آهسته که به نام چربی نیز شناخته میشوند
- لیپوم : کیستهای بدون درد و با رشد آهسته که در لمس نرم هستند
- گرانولوم پیوژنیک : یک پاپول قرمز که به سرعت رشد میکند، به راحتی خونریزی میکند و ممکن است پوسته پوسته یا صاف باشد.
مولوسکوم کنتاژیوزوم یا زگیل آبکی
Molluscum contagiosum یک عفونت ویروسی است که میتواند باعث رشد پاپولهای کوچک و برجسته در هر نقطه از بدن شود. ممکن است فقط یک خوشه وجود داشته باشد. در حالی که آنها معمولا بدون درد هستند، ممکن است کاملاً خارش داشته باشند و معمولا با جوش تناسلی اشتباه گرفته میشوند.
پاپولهای MC معمولا صاف و سفت با گودی در مرکز هستند. از نظر ظاهری میتوانند صورتی، سفید یا گوشتی باشند. عفونت از طریق تماس جنسی یا غیر جنسی پوست به پوست گسترش مییابد. این بیماری بیشتر در کودکان، بزرگسالان فعال جنسی و افرادی که دارای نقص ایمنی هستند دیده میشود.
خوشبختانه، عفونت های MC معمولا در عرض شش تا نه ماه برطرف میشود. چندین گزینه درمانی برای کمک به روند بهبودی وجود دارد:
- کرایوتراپی شامل درمان پاپول های MC با سرمای شدید است. یک مطالعه نشان داد که کرایوتراپی هفتگی در 70 درصد بیماران پس از سه هفته و 100 درصد از بیماران پس از 16 هفته پاپولها را پاک میکند.
- درمان های موضعی برای مولوسکوم کنتاژیوزوم اغلب شامل موادی مانند هیدروکسید پتاسیم، ایمیکویمود، ید و اسید سالیسیلیک است اما حتما باید درمان طبق نظر پزشک متخصص انجام شود.
بیماری فاکس-فوردایس
بیماری فاکس-فوردایس یک اختلال غیر معمول است که باعث التهاب مزمن غدد عرق میشود. این غدد در نواحی با فولیکولهای موی فراوان، به ویژه کشاله ران، زیر بغل و اطراف نوک سینهها یافت میشوند.
دانههای فوردایس شبیه جوشهای تناسلی متعدد، گنبدی شکل و دارای حدود مشخص است، که قطری ۲ تا ۵ میلی متر دارند و در آقایان اغلب بر روی پوست کیسه بیضه ظاهر میشوند. طبق آمار حدود 30 درصد از آقایان به این دانهها مبتلا میشوند.
دانههای فوردایس معمولا دو طرفه بوده و رنگ آن ها بنفش، قرمز تیره یا آبی مایل به سیاه است. ضایعات جدید تر اغلب کوچکتر، قرمز، نرم، قابل فشار و صاف هستند. موارد قدیمیتر اغلب بزرگتر، تیرهتر، سفت، غیر قابل فشار، پوسته پوسته، کراتوتیک و گاهی اوقات زگیل مانند یا شبیه جوش تناسلی هستند.
محققان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث این وضعیت می شود. با این حال، واضح است که هورمون ها و ژنتیک در رشد آن نقش دارند. گزینه های درمانی در دسترس هستند، اما موفقیت آنها می تواند محدود باشد زیرا آنها از استرس یا تعریق جلوگیری نمیکنند.
برچسبها یا تگهای پوستی
برچسبهای پوستی یا “تگ پوستی” زائدههای بدون درد هستند که میتوانند در هر نقطه از پوست ایجاد شوند. وقتی در ناحیه تناسلی با آنها مواجه شوید در ابتدا ممکن است با جوشهای تناسلی اشتباه گرفته شوند. آنها معمولاً خوش خیم هستند، اگرچه زنان یائسه در معرض خطر بیشتری برای ایجاد پولیپهای بدخیم (سرطانی) هستند.
در زنان، پولیپ یا توده تناسلی میتواند در رحم (پولیپ آندومتر)، روی دهانه رحم یا گاهی اوقات در واژن ایجاد شود. عوامل مختلفی ممکن است در توسعه آنها نقش داشته باشد. آنها عبارتند از:
- چاقی
- دیابت
- فشار خون
- سن
- تغییرات در هورمون های جنسی استروئیدی
تبخال تناسلی
این عارضه هم یکی از عفونتها و بیماریهای مقاربتی است که در ابتدا ممکن است علائمی از خود نشان ندهد. اما وقتی بیماری پیشرفت میکند، به شکل تاولهایی همراه با زخم نمایان میشود که ممکن است به رنگ سفید، قرمز و گاهی خاکستری باشد.
مطلب مرتبط: تبخال تناسلی زنان و مردان
ممکن است در ابتدا شکل ظاهری این عارضه شبیه به جوشهای تناسلی باشد اما باید مراقب باشید، زیرا این عارضه کاملا مسری است و با تماس جنسی به راحتی انتقال مییابد. این زائدهها میتوانند با خارش و سوزش همراه باشند و برای افراد آزاردهنده باشند. استفاده از داروهای ضد ویروسی، داروهای مسکن، کمپرس سرد و حمام سیتز میتواند به کاهش علائم کمک کند.
مراجعه به پزشک برای تشخیص جوش تناسلی
برای تشخیص جوشهای واژن و آلت تناسلی، پزشک شما در ابتدا معاینه دقیق انجام میدهد. ممکن است بتواند آنها را بر اساس ظاهرشان تشخیص دهد. بنابراین در شرایط زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
- وقتی متوجه جوشهای واژن و ناحیه تناسلی شدید
- اگر جوشها ترشحاتی ایجاد کرده باشند
- اگر شیوع بیماری در طول زمان تغییر کرده باشد
- اگر جوشهای تناسلی دردناک هستند یا خارش دارند
اگر به نظر میرسد برجستگیهای نزدیک واژن شما جوش نیست، پزشک ممکن است از شما در مورد تماسهای جنسی اخیر نیز سوال کند.
بیشتر تشخیصها را میتوان بر اساس شرح حال و معاینه فیزیکی انجام داد. با این حال، بسته به علت احتمالی، پزشک ممکن است آزمایشهای اضافی (مانند آزمایش HPV) را برای تایید تشخیص انجام دهد.
درمان جوش تناسلی زنان و مردان
اگر پزشک شما تایید کرده است که زائدهها جوش تناسلی هستند، شما چند گزینه برای درمان دارید. در ابتدا باید روی بهداشت خوب و تمیز نگه داشتن پوست خود تمرکز کنید.
اگر برآمدگیهای ناحیه تناسلی به دلیل شرایط دیگری ایجاد شده باشد، پزشک شما در مورد انواع درمان در دسترس صحبت خواهد کرد. اما برای درمان آکنه و جوش تناسلی در زنان و مردان معمولا از درمانهای خانگی و دارویی استفاده میشود که تاثیر خوبی هم دارند.
درمانهای موضعی
پوست ناحیه تناسلی شما نسبت به پوست سایر نقاط بدن حساس تر است، بنابراین همیشه باید قبل از شروع درمان جوش تناسلی، گزینه های خود را با پزشک در میان بگذارید.
ممکن است پزشکتان یک درمان موضعی را برای کمک به درمان جوشهای تناسلی توصیه کند. این ممکن است یک آنتی بیوتیک، آنتی هیستامین یا حتی یک داروی آکنه باشد. درک ماهیت بیماری شما برای درمان صحیح آن ضروری است.
به عنوان مثال، استفاده از آنتی بیوتیکها علاوه بر باکترهای بد، «باکتری های خوب» پوست را نیز از بین میبرد. به همین دلیل، تنها زمانی باید از درمانهای موضعی آنتیبیوتیک استفاده کنید که پزشک توصیه کرده این کار را انجام دهید.
از کرم های آکنه بر روی فرج، لب یا سایر نواحی حساس که مستعد تحریک هستند استفاده نکنید، مگر اینکه توسط پزشکتان توصیه شده باشد.
راههایی برای جلوگیری از ایجاد جوش
برخی از مواردی که ممکن است به جلوگیری از عود جوشهای واژن و نواحی تناسلی کمک کند عبارتند از:
- پوشیدن لباس زیر تمیز و نخی
- پرهیز از پوشیدن لباس هایی که خیلی تنگ هستند یا به ناحیه تناسلی شما ساییده میشوند
- رعایت بهداشت خوب، از جمله دوش گرفتن بعد از ورزش و تعویض لباسهای ورزشی عرق کرده
- هنگامی که پریود میشوید، محصولات قاعدگی خود را مرتباً عوض کنید
- کوتاه کردن موهای ناحیه تناسلی به جای اصلاح
اگر بعد از تغییر نوع صابون یا مواد شوینده جوشهای تناسلی دوباره ظاهر شد، سعی کنید به محصول قبلی خود برگردید. ممکن است پوست شما محصول جدید را تحریککننده ببیند و به آن واکنش نشان دهد.
سلـام دکتر،من روی واژنم جوش سرسفید زده و خیلی ام درد میکنه باید چیکار کنم؟
سلام
اگر خود به خود تخلیه نشد میتونید از پماد و داروهای جوش استفاده کنید
اگر مطمئن نیستید که جوش باشه از پزشک مشاوره بگیرید
سلام من چندوقته روی آلتم جوش میزنه و یکمی هم درد میکنه باید چیکار کنم؟
سلام
باید به دکتر پوست مراجعه کنید تا علتش بررسی بشه ممکنه از تعریق، بهداشت ضعیف یا لباسهای زیر چسب و تنگ باشه
سلام دکتر من چندوقت یکبار روی واژنم جوش میزنه علتشو نمیدونم میشه راهنمایی کنید
سلام
ممکنه بخاطر حساسیت به تیغ، بهداشت یا عوامل دیگه باشه باید بررسی بشه
میتونید به دکتر زنان یا پوست مراجعه کنید