منظور از بواسیر خونی، پاره شدن عروق هموروئیدی و ایجاد خونریزی است. وارد شدن فشار و دفع مدفوع سفت میتواند به سطح هموروئید آسیب برساند و باعث خونریزی آن شود. بواسیر خونی به علت خونریزی، به شدت بدن را تحت تاثیر قرار داده و علاوه بر ضعف و بی حالی، در طولانی مدت میتواند آنمی یا کم خونی را در پی داشته باشد. به همین جهت درمان هموروئید خونی اولویت بیشتری در مقایسه با انواع دیگر این بیماری دارد. خونریزی هموروئید روی یک تکه کاغذ توالت یا روی مدفوع، به رنگ قرمز روشن به نظر میرسد.
درمورد اینکه هموروئید چیست و چرا ایجاد میشود بطور کامل در صفحه مربوط به آن پرداخته ایم.
بواسیر خونی چیست؟
بواسیر یا هموروئید یک بیماری مقعدی است که در آن وارد آمدن فشار زیاد به هموروئید (بالشتکهای خونی در مقعد) موجب تورم این عروق میگردد. این بیماری علائمی مانند درد، سوزش، خارش و خونریزی مقعد ایجاد میکند. هموروئید داخلی، خارجی و ترومبوزه همگی میتوانند خونریزی کنند.
با وارد شدن فشار، هموروئید ترومبوزه میتواند دچار خونریزی جدی رکتوم به دلیل زخم (پارگی) و نکروز (مرگ سلولی) پوست اطراف شود. بواسیر ترومبوزه خطرناک نیست، اما میتواند باعث درد شدید و التهاب شود و نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
علائم بواسیر خونی و نحوه تشخیص آن
مهمترین علائم بواسیر خونی به این شرح است :
- دفع خون روشن به همراه دفع مدفوع یا پس از آن
- خون در پوشش بیرونی مدفوع است نه مخلوط با آن
- التهاب و تورم در اطراف مقعد
- ترومبوزه (مشاهده زائدهها و بیرون زدگیهای گوشتی در اطراف مقعد)
- ترشحات مخاطی
- ترشح مواد لزج، چسبنده و بی رنگ به هنگام دفع
- احساس دفع ناکامل مدفوع
- درد مقعد (تشدید درد هنگام اجابت مزاج)
- سوزش و خارش مقعد
بررسی و تشخیص این بیماری به سبب ایجاد علائم مختلف و واضح کار سختی نیست اما به سبب اینکه سایر بیماری های مقعد مانند سرطان مقعد علائمی مشابه با بواسیر را ایجاد میکنند، لازم است جهت اطمینان خاطر و تشخیص صحیح با پزشک مشورت نمایید.
انواع بواسیر خونی
انواع بواسیر خونی عبارت است از :
- بواسیر خونی داخلی : هموروئید خونی داخلی موجب تورم عروق در ناحیه داخلی مقعد یا همان رکتوم میگردد. در این حالت بیمار علائم کمتری از بیماری را تجربه میکند و در واقع میتوان گفت بیمار از آنها اطلاعی ندارد یعنی بیمار دچار خونریزی هموروئید داخلی میشود.
- بواسیر خونی خارجی : اگر عروق اطراف دهانه مقعد در زیر پوست دچار تورم شوند، هموروئید از نوع خونی خارجی است. در این حالت بیمار علائم بیماری را بیشتر تجربه می کند. یعنی متحمل درد بیشتری شده و خونریزی از مقعد را نیز مشاهده می کند.
اگر به موقع برای درمان هموروئید خارجی اقدام کنید تبدیل به ترومبوزه نخواهد بود.
روشهای درمان بواسیر خونی
این بیماری نشان دهندهی تحریک و آسیب هموروئید است و اهمیت درمان در آن فزونی مییابد. زیرا ابتلا به این نوع هموروئید عوارض بیشتری نسبت به بواسیر دارد و مهمترین عارضه آن ابتلا به کم خونی است که مشکلات بسیاری را به همراه می آورد. بنابراین برای درمان خونریزی بواسیر نیاز به اقدامات فوری است.
جراحی و لیزر
اگر به دنبال یک روش فوری برای درمان خونریزی هموروئید هستید، جراحی و لیزر اولین گزینه های پیش روی شما هستند. زیرا وقنی بیماری شما به بواسیر خونی تبدیل میشود، نیاز به کنترل سریع خونریزی و اقدامات جدی برای درمان این عارضه است.
مطلب مرتبط: عمل جراحی بواسیر – لیزر هموروئید
درمان هموروئید خونی در خانه
در مراحل ابتدایی برای درمان بواسیر خونی میتوان با استفاده از درمان های خانگی که در حالت کلی تغییر رویه سبک زندگی به روش صحیح است، این بیماری را تا حد قابل توجهی بهبود بخشید. برخی از روشهای خانگی درمان بواسیر خونی به این شرح است:
- حمام سیتز : سیتز یا نشیمن در حقیقت آب درمانی است که می تواند به شدت در بهبودی بواسیر اثرگذار باشد، برای انجام این روش درمانی می بایست روزی 3 مرتبه به مدت 15 دقیقه، قسمت نشیمن را در آب گرم قرار دهید. افزودن نمک اپسوم به آن می تواند تا حد زیادی در بهبودی نقش داشته باشد.
- کیسه یخ : استفاده از سرما می تواند تا حد قابل توجهی در کاهش درد و بهبودی علائم بواسیر موثر باشد. برای این منظور می بایست کیسه یخ پیچیده شده در حوله را به مدت 20 دقیقه بر روی هموروئید قرار دهید.
- کاهش وزن : کاهش توده بدن می تواند با کاهش فشار وارده بر روی بواسیر در درمان آن موثر باشد.
- اجتناب از نشستن بر روی توالت به مدت طولانی
- اجتناب از حمل و جا به جای اشیاء سنگین
- مصرف کافی آب و فیبر : اگر به اندازه کافی از آب و خوراکی های غنی از فیبر استفاده کنید، یبوست که عامل اصلی بواسیر است درمان شده و هنگام دفع آسیبی به عروق بواسیری وارد نمی شود.
- استفاده از لباس های مناسب با الیاف طبیعی
درمان خونریزی بواسیر در طب سنتی
درمان سنتی این بیماری شامل مصرف داروهای خانگی و طبیعی است که می تواند در مراحل ابتدایی بواسیر را درمان و در مراحل پیشرفته در تسریع فرآیند درمان تاثیرگذار باشد. مهمترین درمان های خانگی پیشنهاد شده برای هموروئید به این شرح است :
- چای کیسه ای : برای درمان بواسیر چای کیسه ای را به مدت چند دقیقه در آب گرم خیس کنید سپس آن را خارج کرده و به مدت 10 دقیقه بر روی ناحیه بواسیری شده قرار دهید. این درمان باید 2 الی 3 مرتبه در روز تکرار شود.
- پیاز : استفاده از پیاز می تواند به سرعت علائم بیماری را کاهش دهد. 30 گرم پیاز را در آب رنده کنید. یک قاشق چای خوری شکر را به آن اضافه نموده و دو بار در روز آن را مصرف کنید.
- آلوئه ورا : آلوئه ورا دارای خواص بسیاری است و یکی از کاربردهای آن درمان بیماری بواسیر است. برای استفاده از آن می توانید روزانه از نوشیدنی های این خوراکی استفاده کنید.
- روغن نارگیل : روغن نارگیل به شدت در درمان این عارضه موثر است. برای استفاده از این روش درمانی می بایست مقداری از روغن نارگیل را بر روی نواحی مورد نظر استعمال کنید.
- انجیر : مصرف میوه انجیر، درمان موثر و مفید برای بهبودی هموروئید است. انجیر میتواند با تامین فیبر مورد نیاز بدن حرکات روده را بهبود ببخشد. می توانید شب ها چند عدد انجیر را در آب خیس نموده و صبح روز بعد انجیر و آب آن را میل کنید.
- سرکه سیب : خواص ضد التهابی سرکه سیب میتواند بواسیر را درمان نماید، برای انجام این روش درمانی میبایست مقداری از این سرکه را به آب اضافه نموده و در آن بنشیند همچنین می توانید پنبه ای را به این سرکه آغشته نموده و آن را بر روی نواحی بواسیری شده استعمال نمایید.
داروی بواسیر خونی
استفاده از داروهای مختلفی مانند قرص، پماد و شیاف در مواردی از بواسیر که در مراحل اولیه این بیماری است پیشنهاد میشود. درمان دارویی بواسیر خونی به این شرح است :
- استفاده از قرصهای آنتی بیوتیک؛ مسکن و ضد التهاب
- مصرف داروهای ملین به منظور بهبود حرکات روده ای
- پماد آنتی هموروئید : این پماد میتواند علائم بیماری هموروئید شامل سوزش، خارش و درد را بهبود ببخشد. این دارو بدون نسخه پزشک در دسترس است اما اگر بیماری پس از 7 روز بهبود نیابد لازم است، مصرف دارو را قطع و با پزشک مشورت کنید.
با این حال این درمان ها نمیتواند جایگزینی مناسب برای درمانهای پزشکی باشد، در مواردی که خونریزی به بیش از یک هفته تداوم داشته و از علت دقیق این خونریزی یعنی بواسیر مطمئن نیستید لازم است با پزشک مشورت کنید. زیر این خونریزیها میتواند ناشی از سایر بیماریها نیز باشد.
سلام من بعضی وقتا که یبوست دارم و دفعم سخته رو مدفوع خون میبینم دلیلش میتونه بواسیر خونی باشه
بله احتمالش هست
سلام جناب دکتر بنده یک ماه هست که بعد ا زمدفوع بیشتر اوقات خوریزی خفیف دارم باید چیکار کنم
سلام
دوست عزیز خونریزی دلایل زیادی میتونه داشته باشه که هموروئید شایعترین علت هست
برای بررسی سایر علائم و تشخیص علت دقیق حضوری مراجعه کنید 02188870896
سلام دکتر من بواسیر دارم الان چند روزه خیلی خونریزی میکنه یه راهی برای درمان خونریزی میگید
سلام
بواسیر خونی نیاز به درمانهای پزشکی داره دوست عزیز
سلام من سه بار خونریزی از مقعد داشتم تو یکماه اخیر یکبارم یه برآمدگی از مقعد داشتم دلیلش چی میتونه باشه؟
سلام
دوست عزیز احتمالا هموروئید هست که اگه با رفع یبوست درمان نشد لازمه حضوری مراجعه کنید
دتر دوبار خون روشن بعد مدفوع دیدم این میتونه بواسیر باششه چون درد ندارم
سلام
یکی از دلایل شایع خون در مدفوع بواسیر هست
برای تشخیص قطعی نیاز به معاینه هست اگر بازم خونریزی تکرار شد مراجعه کنید
02188870896
سلام دکتر من بواسیر داشتم که با دارو درمان شد فقط گاهی خونریزی دارم چجوری برطرف کنم
سلام
خونریزی بواسیر با دارو درمان نمیشه و بهتره حضوری برای لیزر یا جراحی هموروئید مراجعه کنید
تماس 02188870896
سلام یک هفته هست خونریزی زیاد موقع مدفوع دارم فقط یکم یبوست دارم مشکل دیگه نداشتم
سلام
دوست عزیز خونریزی مقعد دلایل زیادی میتونه داشته باشه که بواسیر یکی از شایع ترین اونها هست
سعی کنید یبوست رو برطرف کنید و اگر علائمتون رفع نشد حضوری برای درمان مراجعه کنید 02188870896
سلام من دو سه ماهه خونریزی مقعد دارم الان بیشتر هم شده دلیلش چیه نمیدونم بواسیر دارم یا نه
سلام
خونریزی مقعد دلایل زیادی میتونه داشته باشه که برای بررسی علت دقیق نیاز به معاینه هست
اگر رنگ خون روشنه احتمالا از بخش های انتهایی رکتوم و روده هست اما بعد از معاینه میشه نظر قطعی داد
تماس 02188870896
سلام دکتر من مدتیه خیلی خونریزی دارم ممکنه بواسیر باشه درد ندارم
سلام
دوست عزیز باید علت خونریزی مقعد رو پیگیری کنید ممکنه بواسیر خونی باشه اما شاید علل دیگهای هم داشته باشه که با معاینه قابل تشخیص هست
تماس برای تعیین وقت 02188870896
سلام من چندبار خون تو مدفوع دیدم اما درد ندارم این نشونه چی هست
سلام
خون در مدفوع دلایل زیادی میتونه داشته باشه که با توجه به رنگ خون و بررسی سایر علائمتون میشه تشخیص داد و لازمه حضوری مراجعه کنید
فقط اگر یبوست دارید باید حتما درمانش کنید