عود فیستول یکی از عوارض شایع بعد از جراحی است. حتی با وجود استفاده از روش درست درمان با توجه به مسیر فیستول و تخصص جراح، باز هم خطر بازگشت بیماری پس از مداخله جراحی وجود دارد. بر اساس تجربیات اگر یک جراحی ناموفق با عود مجدد فیستول داشتهاید، احتمال بازگشت بیماری بعد از جراحی دوم حدودا سه برابر افزایش مییابد.
بنابراین ارزیابی دقیق بیمار برای شناسایی علت عود توسط پزشک شروع میشود و سپس با شناسایی آناتومی و نوع بیماری، برنامهریزی برای انتخاب بهترین روش جراحی فیستول انجام میشود.
جراحی فیستول بسته به نوع بیماری و بعد از بررسی محل ایجاد آن میتواند شامل روشهای مختلفی مانند عمل لیزر فیستول، فیستولوتومی، ستون، فلپ آدوانسمنت، پلاگین بیولوژیکی، LIFT و VAAFT شود. اغلب این روشها در بیمارستان انجام میشود و ممکن است به یک روز بستری نیاز داشته باشد. همچنین چندین روز استراحت پس از عمل میتواند در تسریع درمان موثر باشد.
مرتبط: 7 راه عمل جراحی فیستول مقعدی
شایعترین عوارض جراحی فیستول چیست؟
عوارض جراحی فیستول شامل عوارض کوتاه مدت و بلند مدت است. عوارض کوتاه مدت بعد از عمل جراحی ظاهر میشوند و معمولاً در طی مدت کوتاهی نیز از بین میروند این عوارض عبارتند از :
- احتباس ادراری
- خونریزی شدید یا تخلیه از محل جراحی
- تشکیل لخته خون
- احتباس مدفوع
- درد
- عفونت
دستهای دیگر از عوارض عمل فیستول ممکن است برای مدت زمان بیشتری بماند و یا هرگز رفع نشود، این عوارض عبارتند از:
- تنگی مقعد
- عود مجدد بیماری
- بی اختیاری روده
عوارض بلند مدت: بر اثر وارد آمدن آسیب به عضله اسفنکتر ایجاد میشود، این عضله مسئولیت باز و بسته نمودن مقعد و کنترل خروج مدفوع و گاز روده را بر عهده دارد. در صورتی که مسیر فیستول از این عضله و یا اطراف آن عبور کند، حین انجام عمل جراحی امکان آسیب به این عضله و در نتیجه بی اختیاری و تنگی مقعد وجود دارد، به خصوص اگر حین عمل قسمتی از عضله قطع شود. البته امکان بروز عوارض جراحی فیستول در زنان و بیماران مبتلا به کرون بیشتر از سایرین است.
درمان فیستول با لیزر تنها راهی است که علاوه بر اینکه عارضه فیستول را بطور قطعی درمان میکند، هیچگونه عوارضی به دنبال ندارد و بصورت سرپایی و در کمتر از یک ساعت انجام میشود.
علائم بازگشت فیستول بعد از عمل
شناسایی علائم زیر برای تشخیص به موقع عود فیستول، میتواند به شما کمک کند تا فورا به دکتر معالجتان مراجعه کنید:
ترشحات چرکی: این یکی از رایجترین نشانههای عود فیستول است. اگر متوجه شدید بعد از مدتی در محل جراحی فیستول ترشحات چرکی وجود دارد، احتمال بازگشت بیماری زیاد است. همچنین احساس خیس شدن و خارش در ناحیه مقعد خواهید داشت.
تورم موضعی: فیستول مقعدی عود کننده میتواند باعث تورم دردناک در موضع درمان شود. هنگامی که آن را لمس میکنید، احساس تورم در مقعد خواهید داشت.
خونریزی حین اجابت مزاج: همچنین عود بیماری بعد از جراحی میتواند باعث خونریزی در حین اجابت مزاج شود. وقتی نگاه میکنید، متوجه وجود خون در مدفوع یا روی دستمال توالت میشوید.
چرا فیستول عود میکند؟
درمان فیستول بخصوص اگر پیچیده باشد، کار آسانی نیست و در موارد بسیاری احتمال بازگشت بیماری خصوصا بعد از جراحی وجود دارد. اما برخی از عوامل احتمال عود مجدد فیستول را افزایش میدهند:
- بیماریهای التهابی روده مثل کرون و کولیت
- درمان ناقص و ترمیم نشدن کامل فیستول میتواند باعث تداوم عفونت و تشکیل فیستول جدید شود.
- بهداشت ضعیف میتواند خطر عود فیستول را افزایش دهد.
- بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا HIV/AIDS میتوانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند و بروز عفونتها را آسان تر کنند.
- ضربه یا آسیب به مقعد و راست روده میتواند منجر به تشکیل فیستول جدید شود.
- برخی از افراد ممکن است به دلیل ساختار ژنتیکی خود مستعد ابتلا به این عارضه باشند و احتمال عود را برای آنها بیشتر میکند.
- مصرف غذاهای حاوی قند، چربی و غذاهای فرآوری شده میتواند در عود فیستول نقش داشته باشد.
خطرات احتمالی فیستول مقعدی عود کننده چیست؟
در مورد فیستول مقعدی مکرر، اگر بیمار به موقع تشخیص و درمان نشود، عوارض خطرناک بسیاری برای سلامتی به همراه خواهد داشت:
عفونت جدی: فیستول مقعدی مکرر باعث میشود که زخمهای قدیمی به شدت عفونی شده و بهبودی آنها دشوارتر باشد. اگر عفونت به موقع درمان نشود، منجر به زخم میشود و به پوست اطراف گسترش مییابد.
www.vinmec.com
افزایش تعداد فیستولها: فیستول بزرگ شده به سایر نواحی سالم پوست گسترش مییابد و فیستولهای متعددی را تشکیل میدهد. افزایش فیستول بر عملکرد مقعد تأثیر گذاشته و اجابت مزاج را برای بیمار دشوار میکند.
خطر ابتلا به سرطان رکتوم: بعد از بارگشت مجدد، تعداد فیستولها افزایش مییابد. اگر به موقع درمان نشود، فیستول به نواحی مجاور مانند راست روده و مثانه گسترش مییابد. درمان نشدن عفونت فیستول به مدت طولانی، عوارضی مثل سرطان که تهدید کننده زندگی است، به همراه خواهد داشت.
مراقبتهای بعد عمل برای پیشگیری از عود فیستول
پس از انجام عمل میتوانید در همان روز اول پس از عمل و یا یک روز بعد از عمل از بیمارستان مرخص شوید. البته بهبودی کامل زخم به چند هفته زمان نیاز دارد. در این مدت میتوانید با انجام راهکارهایی در خانه، سرعت بهبودی را افزایش دهید و از بازگشت فیستول جلوگیری کنید. برخی از این راهکارها عبارتند از :
- در قدم اول باید به شدت از دستورات پزشک خود پیروی کنید.
- مراقبت از زخم و رعایت بهداشت برای جلوگیری از عفونت زخم لازم است
- انجام ورزش های منظم و سبک
- مصرف غذاهای غنی از فیبر و مایعات کافی
- استفاده از حمام سیتز
من تقریبا سه هفته پیش عمل لیزر داشتم ولی هنوز خارشو احساس میکنم و یه برامدگی کوچیک از داخل زخمم اومده بیرون جوری که چرک ازش در میاد ایا ممکنه فیستول منو بد لیزر کرده باشین ؟
خیر ترشحات تا چندوقت طبیعی هست اما توصیه میکنم تحت نظر باشید و برای معاینه حتما مراجعه کنید
تماس 02188870896
سلام من حدود یک سال ونیم پیش عمل فیستول کردم از دوروز خوب بودم بعد از دست شویی حالم خراب شد شهرستانم هرچه دکتر میرم علتش معلوم نمیشه دکتر خودمم که عمل کرده میکه مشکلت از جای دیکست عمل من مشکل نداره ولی من بعد عمل این مشکل برام بوجود امده نه ادرارم درست میاد نه تخلیه میشه سنگ کلیه گرفتم تخلیه کامل نمیشه مدفومم حالته پشکلی شده باد شکمم خارج نمیشه کولولوسکوپی وامار ای هم دادم چیزی معلوم نیست نمیدونم چکار کنم بنظر خودم خیلی تنگش کرده چون شیافم به سختی میتونم بزارم خواهش میکنم بگید چه ازمایشی بدم… Read more »
سلام
ممکنه دچار تنگی مقعد بعد از جراحی شده باشید اما برای مشکلات ادراری لازمه به اورولوژ مراجعه کنید
توصیه میکنم برای بررسی علت تشریف بیارید تهران
سلام خسته نباشید عزر میخام اگر بعد از جراحی فیستول با لیزر یک هفته میشه اطراف محل جراحی ابسه کند طبیعی هست یا نه
سلام
طبیعی نیست و باید به پزشک معالجتون مراجعه کنید ممکنه فیستول عود کرده باشه
سلام وقت بخیر . اقای دکتر من شش روز هست(مراقبت های بهداشتی انجام دادم ) عمل لیزر فیستول انجام دادم احتمال دارد تو این مدت فیستول دوباره عود کند چون احساس میکنم در محل لیزر عود کرده یا تورم کمی ایجاد شده
سلام
باید تحت نظر دکتر معالجتون باشید و محل لیزر فیستول دائم تمیز بشه احتمال عود بیماری در روش لیزر بسیار پایین هست
سلام آقای دکتر. من تقریبا بیش از سه سال میشه که عمل فیستول کردم، ولی تا به همین الان خارش همیشگی داشته و حتی چرک هم میاد. یک بار به جراحی که عمل کرد مراجعه کردم، گفتن که جای عمل جوش خورده و مشکلی نداره! نظر شما چیه در این رابطه؟
سلام
با توجه به اینکه همچنان ترشح عفونت دارید احتمال میدم بیماری عود کرده باشه اما برای تشخیص قطعی معاینه لازمه
میتونید تماس بگیرید 02188870896
سلام دکتر اگر انسان هستی وجدانت بیدار هست فقط بگو اره یانه من یکی از عزیزانم 3روزبیمارستان بود خون ریزی شدید از کوم داشتن اینها دربخش آیسییو بستریش کردن بدون ملاقات شد و پس 3روزخبرمرگ شو اوردن برامون طور به اون قسم ای که خوردی که در حق هیچ مریضی کوتاهی نکنی علت مرگش چی بوده
متاسفم اما من نمیتونمنظر بدم که خونریزی دقیقا از کدوم بخش گوارش بوده چون این موضوع به معاینه و آزمایشات نیاز داره
سلام من ۴ ماه میشه عمل جراحی فیستول مقعدی کردم تا الان چرک میاد خارش داره چکار کنم
سلام
باید به دکتر معالجتون زودتر مراجعه میکردید چون بعد از 4 ماه این نرمال نیست
احتمالا یا فیستول درمان نشده یا مجدد عود کرده
سلام من صادق هستم از همدان حدودا چهار سال پیش عمل ابسه معقدی کردم بعد از سه سال عمل مبتلا به فیستول شدم بعد از عمل لیزر فیستول بسته شد وبعد از یک سال باز دوباره جای عمل تیر میکشد ودرد میکند ایا باز مبتلا به ابسه شده ام میشه مرا راهنمایی کنید من چکار کنم سپاس گذارم
سلام
دوست عزیز احتمال عود مجدد فیستول وجود داره ما بهتره به دکتر معالجتون مراجعه کنید تا بررسی لازم رو انجام بدن
احتمالا درمان بصورت ریشهای انجام نشده تا عفونت و مسیر فیستول کاملا درمان بشه
دوماه پیش عمل کردم ولی زخم باز موندهالان زخم و از بیرون بخیه کرده ولی عفونت و مدفوع از زخم میاد بیرون چرا
این احتمالا به این معنیه که فیستول درمان نشده و نیاز به بررسی و شاید جراحی مجدد هست
البته باید معاینه انجام بشه تا نظر قطعی بدم
سلام فیستول جراحی کردیم ولی خیلی درد داره چکار کنم تسکین پیدا کنه
سلام
داروهای مسکن استفاده کنید، استراحت کنید و مراقبتهای بعد از عمل فیستول رو به خوبی انجام بدین