علل بیماری فیستول چیست، علائم و نحوه تشخیص این بیماری
فیستول یکی از بیماریهای مقعدی حاد و دردناک است که به ایجاد مجرایی غیر طبیعی میان دو بافت از بدن اطلاق میشود و میتواند بافتهای مختلفی از بدن را به یکدیگر متصل نماید. در واقع زمانی که یک مجرا ناحیه آنال یا مقعد و بخشی از روده را به یکدیگر متصل کند، شما به فیستول مقعدی مبتلا شده اید. در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل علائم فیستول، دلایل و نحوه درمان آن بپردازیم:
فیلم فیستول مقعدی
.برای آشنایی با علت ایجاد فیستول و روشهای درمان این عارضه ویدئو زیر را مشاهده کنید
فیستول چیست؟
فیستول مقعدی (anal fistula) یکی از انواع فیستولهایی است که می تواند در بدن ایجاد گردد. در اثر این بیماری مجرایی بر روی سطح پوست اطراف مقعد ایجاد میشود که معمولاً یک طرف دیگر این مجرا به روده بزرگ راه دارد. البته مجراهای فیستول می تواند بخش های مختلف روده و مقعد را به هم متصل کند که با توجه به محل اتصال، نوع فیستول هم متفاوت است.
با توجه به اینکه فیستول یک بیماری عفونی است، بهتر است در اولین فرصت برای درمان آن اقدام کنید. زیرا با تاخیر در درمان این عارضه و پیشرفت عفونت ممکن است تعداد مسیرهای فیستول بیشتر شود که در اینصورت درمان آن بسیار سخت تر و پیچیده تر خواهد بود.
مطلب مرتبط: درمان فیستول با لیزر بدون بازگشت و سرپایی
رابطه فیستول و آبسه مقعدی
غدد بسیاری در اطراف ناحیه مقعد وجود دارند، وظیفه این غدد ترشح موادی به داخل روده می باشد و بسته به نوع موادی که تولید می کنند می توانند نقش های مختلفی در سلامت بدن داشته باشند. دهانه این غدد به داخل روده باز میشود اگر به هر دلیلی این دهانه غدد مسدود شوند، غده ها دچار عفونت شده و آبسه مقعدی رخ میدهد.
در صورتی که آبسه مقعدی درمان نشود، میزان عفونت آن شدت یافته و به سطح پوست نیز راه پیدا میکند، در واقع میتوان گفت زمانی که عفونت این غدد به سطح پوست اطراف مقعد راه پیدا میکند، مجرایی ایجاد میشود، که فیستول مقعدی نام دارد. در نتیجه این عارضه به دنبال آبسه مقعدی رخ میدهد اما تبدیل آبسه به این عارضه همیشگی نیست بلکه می توان گفت در حدود 50% موارد مبتلایان به آبسه، به فیستول مقعدی نیز مبتلا می شوند.
علل ایجاد بیماری فیستول مقعدی
مهمترین علت ایجاد این بیماری، ابتلا به آبسه می باشد. البته این بیماری در صورتی که درمان آبسه ناقص باشد روی میدهد. یعنی تا زمانی که عفونت ایجاد شده ناشی از آبسه بطور کلی درمان نشود، خطر ابتلا به این بیماری همچنان وجود دارد. از سایر علل کمتر شایع بروز این بیماری می توانیم به این موارد اشاره کنیم :
- بیماری کرون (بیماری التهابی روده)
- بیماری دیورتیکولیت (عفونت کیسه های کوچک روده)
- هیدرآدنیت چرکی (نوعی بیماری پوستی که موجب عفونت غدد عرق شده و آبسه را به همراه دارد)
- عوارض جراحی در نزدیکی مقعد
- سرطان رکتوم
- ضربه و تروما (ضربه می تواند باعث تغییر شکل سلولی شده و زخم و آسیب به بافت را به همراه داشته باشد)
- سل
- بیماری های جنسی یا همان عفونت های منتقله از راه برقراری ارتباط جنسی ( مثل بیماری های سیفلیس و کلامیدیا)
- HIV
علائم و نشانه های فیستول آنال (مقعدی)
مجرای ایجاد شده ناشی از فیستول باعث میشود، عفونت های روده ای به زیر سطح پوست نفوذ کرده و بیمار هرچند مدت یکبار عفونت، ترشح و آبسه در محل عارضه را تجربه نماید. نشانه های معمول آبسه شامل درد آنورکتال، ورم، سلولیت اطراف مقعد (قرمزی پوست) و تب میباشد و بعضی اوقات هم خونریزی مقعد، علائم ادراری مانند ادرار دردناک و ترشح ماده ای بدبو و چرکی از مقعد مشاهده میشود.
بیمارانی که دچار این مشکل هستند معمولا سابقه آبسه مقعدی داشته اند و از علائمی مانند درد آنورکتال، تخلیه پوست اطراف مقعد، خارش و بعضی مواقع خونریزی رنج میبرند. از سایر نشانه های آبسه مقعدی می توانیم به این موارد اشاره کنیم :
- تغییر رنگ پوست در اطراف ناحیه آبسه
- درد همزمان با دفع مدفوع یا پس از آن
- وجود یک برجستگی سفت و دردناک
- خارش مقعد
آزمایشات و نحوه تشخیص بیماری فیستول
معاینه جسمی همراه با بررسی سابقه دقیق بیمار از لحاظ علائم آنورکتالی ضروری هستند. نشانه هایی از قبیل تب، قرمزی، ورم و نرمی حاکی از آبسه میباشند. ضمنا هرچند اکثر آبسه ها روی پوست بیرونی مقعد قابل مشاهده اند ولی باید خاطرنشان کرد در بعضی موارد به غیر از درد مقعد هیچ نشانه ظاهری وجود ندارد.
همچنین انواع فیستول بسته به محلی که ایجاد می شود متفاوت است و ممکن است علائم گوناگونی ایجاد کند.
در آزمایش فیستول مقعدی، بخش خارجی که مدفوع یا خون از آن خارج میشود قابل رویت است و بافت متورم در بخش خارجی دال بر فیستول رسیده و کامل است ولی در بعضی مواقع این عارضه خود بخود بسته می شود و تخلیه متناوب میشود که در این حالت تشخیص آن در زمان معاینه مشکل میشود.
اکثر آبسه ها و فیستولهای مقعدی براساس معاینه ی پزشکی تشخیص داده می شوند ولی بعضی اوقات مطالعات بیشتری لازم است. امروزه برای تشخیص آبسه های عمیق و نعلی و مشاهده شیار فیستول از سونوگرافی اندوآنال دو بعدی و سه بعدی استفاده میشود.
در این حالت برای دقت بیشتر به مسیر فیستول آب اکسیژنه تزریق میشود. سی تی اسکن هم برای بیمارانی که دچار عفونت حاد شده اند یا مشکلات پزشکی دیگری با علائم مشابه دارند (مثل بیماری کرون) راه حل مناسبی است. ام آر آی هم دقت بالای ۹۰ درصدی دارد تا شیار این بیماری مشخص شود. همچنین در مواردی ممکن است پزشک انجام کونولوسکوپی را تجویز نماید که در این صورت از یک لوله انعطاف پذیر دارای دوربین و متصل به مانیتور برای مشاهده روده استفاده میشود.
روشهای پیشگیری از فیستول مقعدی
راه پیشگیری دقیقی برای درمان فیستول وجود ندارد اما با توجه به اینکه مهمترین علت بروز این عارضه، ایجاد آبسه می باشد می توان با راهکارهایی از بروز آبسه پیشگیری نمود. رعایت رژیم غذایی سالم خطر ابتلا به یبوست و اسهال مزمن را کاهش داده و از بروز آبسه جلوگیری میکند. به علاوه رعایت بهداشت فردی و پرهیز از برقراری رابطه جنسی مقعدی امکان انتقال آلودگی و عفونت را به شدت کاهش میدهد.
پس به طور کلی می توان گفت تنها راه پیشگیری از فیستول مقعدی اولاً جلوگیری از ابتلا به آبسه و دوماً درمان کامل و سریع آبسه در صورت ابتلا به آن میباشد.
نحوه درمان فیستول
اولین راهکار درمان بیماری هایی عفونی مانند فیستول مصرف داروهای آنتی بیوتیک است. برای درمان قطعی این بیماری از راهکارهای تهاجمی تری مثل جراحی استفاده میشود. در واقع میتوان گفت در گذشته تنها راهکاری که برای درمان فیستول استفاده میشد، انجام جراحی بود که به روش های مختلفی انجام می پذیرفت اما جراحی می توانست صدمات جبران ناپذیری را به عضله اسفنکتر وارد نماید که بی اختیاری مدفوع را به همراه داشت، در نتیجه می توان گفت انجام جراحی به طور کامل منسوخ شده است.
البته انتخاب دکتر متخصص فیستول که تجربه کافی در این زمینه را داشته باشد، تاثیر بسیار زیادی در نتیجه درمان این بیماری دارد.
امروزه برای درمان این بیماری از روش های مدرن و بی دردسر تری مانند لیزر استفاده می شود. لیزر بدون ایجاد درد و خونریزی و در کمترین زمان ممکن این بیماری را درمان نموده و از نظر هزینه های درمان نیز به صرفه تر است. به علاوه انجام لیزر امکان ابتلا به سایر عفونت ها را کاهش داده و چون آسیبی به عضله اسفنکتر وارد نمیشود، بیمار دچار بی اختیاری نخواهد شد. درمان فیستول با لیزر احتمال عود بیماری را به شدت کاهش می دهد.
سوالات متداول درباره فیستول
پذیرش: از شنبه تا چهارشنبه فقط با تعیین وقت قبلی
لطفا از طریق تلفن یا فرم تعیین وقت اینترنتی نسبت به گرفتن وقت اقدام نمائید.
با تشکر.
پاسخگویی همه روزه از ساعت ۹ تا ۲۲ حتی روزهای تعطیل
سلام میشه بگید سوراخ ریز کنار مقعد نشانه فیستول هست؟
سلام
ممکنه دوست عزیز اما بدون معاینه نمیشه تشخیص داد لطفا حضوری مراجعه کنید 02188870896
سلام من یه جوش زدم نزدیک مقعد که ترشح هم داره ممکنه فیستول باشه؟
سلام
میتونه آبسه یا فیستول باشه اما باید حضوری بیاید یا تو واتساپ عکس ارسال کنید تا راهنماییتون کنیم 02188870896
09197715527
سلام از مقعدم ترشحات عفونی دارم که خیلی هم بدبو هست اگه فیستول باشه برای درمانش باید چیکار کنم؟درد و خارش ندارم
سلام
دوست عزیز بری تشخیص قطعی نیاز به معاینه هست اما در صورتیکه به فیستول مبتلا شده باشید فقط با عمل جراحی و لیزر فیستول میتونید عارضتونو درمان کنید و راه دیگه ای برای درمانش نیست
میتونید برای مشاوره و ویزیت آنلاین در واتساپ پیام بدین 09197715527
سلام نزدیک مقعدم یه سوراخی ایجاد شده که ازش عفونت میاد فکر میکنم فیستول هست. چجوری میتونم درمانش کنم؟
سلام
جناب بهداد اگر فیستول باشه فقط با جراحی و لیزر میشه عفونتشو تخلیه و درمانش کرد
دکتر بهم گفته فیستول دارم ممکنه تبدیل به سرطان بشه؟
خیر جناب هادی اما عفونت فیستول باید هرچه زودتر درمان بشه چون میتونه پیشرفت کنه
سلام دکتر من یک ضایعه نزدیک مقعدم داشتم که چندوقت یکبار ازش کمی عفونت خارج میشد. به دکتر مراجعه کردم گفت فیستول هست و باید جراحی کنی
من علائم دردناکی ندارم اگه جراحی نکنم خطرناکه؟
سلام
دوست عزیز فیستول یک بیماری عفونی هست و دائما دچار عود مکرر میشه و به جز جراحی و لیزر هیچ راه درمانی نداره. با توجه به اینکه عفونت فیستول پیش رونده هست عدم درمان اون میتونه باعث پیشرفت عفونت و پیچیده تر شدن بیماری بشه
توصیه میکنم درمان رو پشت گوش نندازید. میتونید برای عمل سرپایی لیزر فیستول با کلینیک تماس بگیرید 02188870896
سلام اقای دکتر من فیستول جراحی کروم الان بار دومم میتونم همین حالا لیزر کنم ممنون مبشم جوابمو بدین
سلام
بله دوست عزیز امکان عمل لیزر فیستول برای بار دوم هم وجود داره. اما باید قبلش برای معاینه و بررسی وضعیت بیماری تشریف بیارید
تلفن کلینیک 02188870896
دکتر من فیستول دارم و تقریبا چهار ساله که درمانش نکردم ممکنه خطرناک باشه و به سرطان تبدیل شده باشه؟
سلام
آقای وحید به ندرت اتفاق میفته که فیستول به سرطان تبدیل بشه اما چون یک بیماری همراه با عفونت هست توصیه میکنم درمانش و به تعویق نندازید
سلام آقای دکتر من فیستول مجاری ادرار دارم نمیدونم دلیلش چیه چون عفونت نداشتم. چجوری میتونم درمانش کنم
سلام
با توجه به اندازه و پیچیدگی فیستول میشه از روش های لاپاراسکوپی، جراحی یا لیزر برای درمان استفاده کرد
ممکنه فیستول مقعد به سرطان تبدیل بشه
احتمالش بسیار کمه اما عفونت فیستول میتونه خطرناک باشه
سلام دکتر دلیل قاطی شدن مدفوع و ادرار فیستول هست؟ و فقط با عمل دمران میشه؟
سلام
احتمالا عفونت باعث ایجاد مسیر فیستول بین مقعد و مجرای ادرار یا مثانتون شده و باید زودتر مراجعه کنید تا بیماریتون درمان بشه