بی اشتهایی یک اختلال خوردن و یک بیماری جدی سلامت روان است. افراد مبتلا به این اختلال سعی میکنند با نخوردن غذای کافی یا ورزش زیاد یا هر دو، وزن خود را تا حد امکان پایین نگه دارند. همچنین ممکن است فرد در طول روز اشتهای کافی برای خوردن وعده های غذایی را نداشته باشد. این عارضه اگر برای مدت کوتاه ایجاد شود مشکلی ایجاد نمی کند، اما طولانی شدن آن می تواند منجر به بروز مشکلات سلامتی شود.
مردان و زنان در هر سنی ممکن است به بی اشتهایی مبتلا شوند، اما این عارضه در زنان جوان شایعتر است و معمولاً در اواسط نوجوانی شروع میشود.
بی اشتهایی یا احساس سیری چیست؟
داشتن احساس سیری و بی اشتهایی بعد از خوردن یک وعده غذایی کاملا طبیعی است، اما داشتن چنین حالتی در کل روز می تواند نشان دهنده یک بیماری باشد. افرادی که دچار بی اشتهایی می شوند، میلی به خوردن وعده های مختلف غذایی یا غذا خوردن در جمع ندارند.
اختلال سیری زودرس به مرور زمان می تواند باعث کاهش وزن و لاغری بیش از حد و خجالت افراد از حضور در اجتماع شود. با اینکه بروز بی اشتهایی در زنان شایع تر است، اما ممکن است هر فردی از هر نژاد و جنسیتی به آن دچار شود.
علت
دلایل گوناگونی می توانند باعث بی اشتهایی و کاهش میل به غذا شوند و این عوامل در کودکان و بزرگسالان متفاوت هستند. دلایل بی اشتهایی معمولا در دو دسته فیزیولوژیک و دارویی یا پزشکی قرار می گیرند. رایج ترین دلایل کاهش اشتها شامل موارد زیر است:
- حالت های روانی و احساسات منفی مثل افسردگی و اضطراب یا حتی هیجان و شاید زیاد
- تغییرات هورمونی و بارداری
- بیماری های زمینه ای مثل نارسایی کبد، کلیه و نارسایی قلبی هم می تواند منجر به بروز بی اشتهایی شود
- مصرف برخی داروهای خاص مثل مسکنها، برخی آنتیبیوتیکها، انجام ایمونوتراپی، انجام شیمی درمانی ویا رادیو درمانی
- ابتلا به برخی بیماری های ویروسی یا عفونی مثل آنفولانزا، سرماخوردگی و عفونت های تنفسی
- ابتلا به بیماری های گوارشی مثل سندروم روده تحریک پذیر، رفلاکس معده، زخم یا میکروب معده و یبوست طولانی و مزمن
- ابتلا به انواع سرطان ها
- داشتن اعتیاد به مخدر هایی مثل هروئین، کدئین و کوکائین
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر مدت زمانی که دچار بی اشتهایی و سیری زودرس شده اید طولانی شود، باید برای تشخیص علت دقیق و درمان این اختلال به پزشک و درمانگر مراجعه کنید. در مراحل ابتدایی پزشک شرح حال بیمار را بررسی کرده و سپس معاینات بالینی انجام میدهد.
اگر پزشک به بیماری دیگری مشکوک نشود معمولا در مرحله اول معاینات برای بررسی بیماری های گوارشی انجام می شود. با توجه به سایر علائمی که بیمار مشاهده می کند، ممکن است نیاز به انجام آزمایشاتی مثل آندوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی، آزمایش خون و مدفوع و غیره هم باشد.
درمان بی اشتهایی
قبل از اقدام به درمان بی اشتهایی، باید دلایل اصلی این عارضه مشخص شود. اما رایج ترین روش های درمان بی اشتهایی و سیری زودرس به شرح زیر است:
درمان خانگی
بهترین راه مقابله و درمان بی اشتهایی در کودکان و بزرگسالان، تقسیم وعده های غذایی سنگین به چندین وعده کوچک در طی روز است. البته این روش زمانی کاربرد دارد که بیماری یا علل زمینه ای دیگر عامل این اختلال نباشد.
توصیه می شود در وعده های غذایی کوچک غذاهایی که کالری و پروتئین بدن را تامین می کنند استفاده شود. همچنین مقدار کافی فیبر و مایعات هم برای پیشگیری از یبوست باید مصرف شود.
مصرف مکمل های افزایش اشتها
مصرف برخی از مکمل ها می تواند به افزایش اشتها کمک کند که در ادامه برخی از آنها را معرفی میکنیم. البته توصیه میکنیم تا حد امکان از مکمل استفاده نکنید.
- مصرف مکمل های آهن و زینک و مولتی ویتامین
- قرص گیاهی مخمر آبجو (زیر نظر پزشک)
- شربت سان استول
جلسات مشاوره یا مصرف دارو
اگر مشکلات اضطراب یا افسردگی باعث بی اشتهایی شده، کمک گرفتن از یک روان درمانگر و مصرف داروهای ضد افسردگی می تواند به بهبود این عارضه کمک کند.
همچنین اگه بی اشتهایی به دنبال مصرف یک داروی خاص اتفاق افتاده، پزشک تغییراتی در دستور مصرف آن خواهد داد.
عوارض
پر واضح است که عدم مصرف کافی مواد غذایی و پروتئینی عوارض زیادی به دنبال دارد. بخشی از شایع ترین عوارض بی اشتهایی به شرح زیر است:
- کاهش وزن بیش از اندازه
- معده درد و سوء هاضمه
- یبوست و خشکی مدفوع
- بیماریهای مقعدی مثل هموروئید یا شقاق (به دلیل یبوست)
- ضعف و سرگیجه
- کاهش میل جنسی
- کاهش تمرکز
- افت فشار و دمای بدن
پذیرش: از شنبه تا چهارشنبه فقط با تعیین وقت قبلی
لطفا از طریق تلفن یا فرم تعیین وقت اینترنتی نسبت به گرفتن وقت اقدام نمائید.
با تشکر.
پاسخگویی همه روزه از ساعت ۹ تا ۲۲ حتی روزهای تعطیل
سلام همسرم ۴روزه غذا نمیخوره دکترم بردم امپول زد قرص داد آما فایده نداره تب هم میکرد دکتر گفت سرماخورده اما تبش آمد پایین اما هنوزم غذا نمیخوره حرف هم نمیزنه
سلام
بی اشتهایی احتمالا بخاطر ویروس هست میتونید به دکتر بگید براشون سرم تجویز کنن تا زماینکه اشتهاشون برگرده
سلام من.چندماه.که.اشتها.ندارم.وزنم.کم.شده.نمیدونم.چرا
سلام
باید به دکتر گوارش مراجعه کنید ممکنه دچار میکروب معده شده باشید
سلام من حدود سه ماه پیش اسلیو کردم و یه سری عوارض داشت مثل خونریزی ایجاد کالکشن و درد زیاد تنگی نفس و… بعد حدود هفتاد روز دوباره درد داشتم با تشخیص سنگ صفرا جراحی شدم درکل تو این مدت حدود چهل کیلو وزن کم کردم با وزن اولیه صدوسی و قد صدوهفتاد خانم هستم…الان چهار روز از جراحی کیسه صفرا میگذره و کلا بی اشتها هستم به زور اگر جرعه ای آب یا آب ماهیچه بخورم و تپش قلب بیحس شدن دست و پا و گز گز و سرگیجه و ضعف شدید دارم و شکمم هم اصلا کار نکرد… Read more »
سلام
قطعا به دلیل جراحی اسلیو و همچنین کیسه صفرت بی اشتها شدین اما درمورد اینکه چجوری میتونید این عارضه رو درمان کنید باید با دکتر معالجتون مشورت کنید من نمیتونم بگم دارو برای اشتها مصرف کنید یا نه
سلام خسته نباشید من حدود 13روز پیش عمل جراحی برداشتن تخمدان ولوله سمت چپ ولوله سمت راست رحم به دلیل حاملگی خارج از رحم شدم اشتهای زیادی برای خوردن نداشتم ولی خوب بود ولی از دیشب تا حالابی اشتها شدم و هیچ میلی به غذا نداشتم در ضمن من قرص فیفول هم مصرف کردم میخام بدونم آیا از عوارض عمل جراحی میتونه باشه یا دلیله دیگه ای داره ممنون
سلام
احتمالا از عوارض بعد از عمل هست اما برای بررسی بیشتر بهتره به پزشک معالجتون مراجعه کنید
سلام دو هفته پیش به بیماری عفونی مبتلا شدم بعد از خوب شدن الان چند روزه بی اشتها شدم کمکم میکنید
در تخصص من نیست دوست عزیز
سلام وقتی غذا بخورم سیرنمیشم واحساس گرسنگی ام علتش چیه
سلام
دلیل زیادی میتونه داشته باشه که زیاد بودن اسید معده یکی از اونهاس
باید به متخصص گوارش مراجعه کنید 02188870896
سلام خسته نباشین ،من دختر ۳۳ساله که خداروشکر هیچگونه معده درد یا بیماری ندارم فقط بد اشتهام ،بعضی روزا صبحانه که میخورم دیگه گرسنه نمیشم یا حس گرسنگی بهم دست نمیده تا آخرای شب ،خیلی هم لاغرم دوست دارم چاق شم لطفاً راهنمایی کنید،ممنونم
سلام
دوست عزیز باید طبق دستور پزشک گوارش یا تغذیه از داروهای اشتها آور استفاده کنید و فکر نمیکنم مشکلی داشته باشید
سلام.من اقام ۴۵ ساله ۲۵ سال پیش افسردگی داشتم بعدهافشارخون گرفتم الان هم بی خوابی دارم و.حدودا ۷ساله بی اشتهام و هیچ میلی به غذاخوردن ندارم .وعده هام و به زور هم میخورم و همیشه احساس سیری میکنم.ازمایشهای لازمه رو دادم آندوسکوپ گرفتم زخم معده ام ولی با خوردن تمام داروها اشتها بازم بی اشتهام وخیلی عصبی وناراضی.لطفا راهنمایی کنین
سلام
دوست عزیز متخصص گوارش میتونه تو این مورد بهتون کمک کنه
اما در صورتیکه میکروب و زخم معده دارید باید دائما دارو مصرف کنید چون زخم قابل درمان نیست و علت بی اشتهایی هم همین هست
سلام خسته نبآشید ببخشین من چند روزی هست اشتتها ندارم و احساس سیری میکنم و دفع مدفوع هم ندارم علتش چیه؟؟
سلام
دوست عزیز دلایل بی اشتهایی تو مقاله گفته شده اما در صورتیکه این شرایط ادامه دار شد با به متخصص گووارش مراجعه کنید تا علت دقیق تشخیص داده بشه
سعی کنید از استرس دور باشید و حتی به مقدار کم اما در وعده ها زیاد غذا بخورید
سلام ایا عرق نعناع برای بی اشتها خوبه
سلام
بله گیاه نعناع اشتها آور هست